Saturday, 24 March 2012

Mengapa aku diuji?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan, "kami telah beriman,"sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang sebelum mereka,maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta". (Surah Al-Ankabut:2-3)

 

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU INGINKAN?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu,padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."(Surah Al-Baqarah:216)

 

MENGAPA AKU DIUJI DGN UJIAN SEBERAT INI?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan apa yang terdaya olehnya."..........................(Surah Al-Baqarah:286)

 

RASA KECEWA?

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang yang beriman."(Surah Ali-Imran:139)

 

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu (lebih daripada kesabaran musuh di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)." (Surah Ali-Imran:200)                                                                                                    

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan yang sabar dan mengerjakan sembahyang;dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk". (Surah Al-Baqarah:45)

 

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

......."Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNYA. Hanya kepadanyalah aku bertawakal dan Dialah yang mempunyai Arasy yang besar."(Surah At-Taubah:129)

Terima kasih ya ALLAH atas segala ujian yang Kau berikan kepadaku. Dengan segala ujianmu, aku lebih mengenaliMU.

 

 No comments:

Post a Comment

Feel free to leave your comment